Boekstartcafé bij de Bibliotheek Liemers

Één keer per maand wordt er in de vestigingen Duiven, Westervoort en Zevenaar een Boekstartcafé georganiseerd. Kijk in de agenda voor de data!

Met je baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind, zo blijkt uit onderzoek. En het verhoogt de concentratie. Kinderen die regelmatig worden voorgelezen beginnen met een voorsprong aan hun schoolcarrière. Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren, versterkt bovendien de band tussen ouder en kind. Allemaal zaken waar je baby een leven lang plezier van heeft!

Digitale media

Al zijn baby’s zelf nog niet bezig met een laptop, smartphone of tablet, zij zien jou dat wel doen. Zo komen ze er ongemerkt mee in aanraking en willen ze er als ze ouder worden zelf ook graag mee omgaan. Tot de leeftijd van twee jaar is beperkt gebruik van digitale media in principe niet verkeerd. Blijf wel altijd in de buurt om je kind te begeleiden en zorg daarnaast voor variatie. Het is belangrijk dat kinderen hun zintuigen ontwikkelen. Voelen, sabbelen, proeven; baby’s ontdekken de wereld met hun hele lijfje! Zorg daarom ook altijd dat ze met fysieke boekjes in aanraking komen.

Vanaf 2 jaar
Vanaf twee jaar kunnen tablets en televisie een aanvulling zijn op hun spel. Maar alleen samen met een volwassene, die onder woorden kan brengen wat kinderen ervaren. En zorg ervoor dat digitale media niet in de plaats komen van ‘echte’ boeken. Het voorlezen met een digitaal prentenboek of app geeft een andere beleving dan uit een ‘papieren’ boek. Daarom vullen boeken en digitale prentenboeken of apps elkaar goed aan.

Leerzaam
Bekijk met je kind de beelden op de computer of tablet. Pak later het boek er weer bij. Zo ontstaat een goede wisselwerking. Het is leuk om de boekfiguurtjes op de plaatjes te zien bewegen op het scherm. En andersom: om over de figuurtjes van het scherm meer avonturen te lezen. Op de goede manier gebruikt kan spelen met tablets juist leerzaam zijn. Vertel wat je ziet en praat daar samen over. Hieronder een aantal tips voor websites die nuttige en leuke tips over digitaal (voor)lezen geven

Tijdens het Boekstartycafé (in het afgeschermde leescafé van de bibliotheek) lezen en zingen vrijwilligers samen met de ouders en de kinderen leuke babyboekjes. Er zijn voldoende boekjes beschikbaar. Daarnaast kunnen de ouders onder het genot van een kopje koffie elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Natuurlijk zijn oudere broertjes en/of zusjes ook welkom!

Maar ouders, let op: hebben de baby’s eenmaal de smaak te pakken, dan willen ze alleen maar méér....!

Om nog beter op de hoogte te blijven van de activteiten like onze Boekstartcafe facebookpagina.