De Bibliotheek op school

Bibliotheek op school is een landelijke aanpak voor het primair onderwijs, waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid.
Een belangrijk doel is om het leesplezier te vergroten en kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school én thuis. Want kinderen die meer lezen, zijn beter in taal. Dit gegeven is onlangs weer eens bevestigd door onderzoek naar het verband tussen lezen en Cito-scores: kinderen die meer lezen, scoren hoger op de Cito-eindtoets. Meer informatie hierover is te vinden in de brochure 'Van leesmotivatie naar taalprestatie'. Deze uitgave van augustus 2013 gaat over leesbevordering op de basisschool en geeft o.a. tips voor leerkrachten.
Bekijk hier de landelijke promo van de Bibliotheek op School.
Schoolbibliotheek

Op school wordt een fysieke bibliotheek ingericht. De bibliotheek levert de collectie voor deze schoolbibliotheek. De collectie is actueel en gevarieerd, en afgestemd op de leesinteresses van de kinderen en de leesbehoeften van de groepen. Alle leerlingen kunnen boeken lenen uit de collectie van de schoolbibliotheek.
Digitaal portaal
Leerlingen maken op school (en thuis) gebruik van een speciale leerlingenportal. Zij zoeken en reserveren hier boeken en vinden er informatie over boeken of voor werkstukken in geselecteerde bronnen. Verder hebben leerlingen hier inzage in hun eigen gegevens en leeshistorie.
Daarnaast kunnen de leerlingen natuurlijk ook boeken en andere materialen lenen in alle vestigingen van de Bibliotheek Liemers. Het lidmaatschap van de bibliotheek is gratis voor kinderen t/m 17 jaar!
Lees- en mediaplan
Een vast onderdeel van de Bibliotheek op School is het opstellen en werken met een leesplan. Een leesconsulent van de bibliotheek stelt samen met de leescoördinator op school een lees- en mediaplan op waarmee de school gaat werken. Met het lees- mediaplan werken de scholen structureel, van groep 1 t/m groep 8, aan het versterken van leesbevordering, taalontwikkeling, informatie- en mediavaardigheden.
Monitor

De monitor bestaat uit digitale vragenlijsten voor leerlingen van de groepen 4-8, voor leerkrachten en voor lees-mediaconsulenten. De uitkomsten geven richting om de samenwerking tussen school en bibliotheek te optimaliseren wat betreft het leen- en leesgedrag van leerlingen, de leesmotivatie van leerlingen en het leesbevorderende gedrag van leerkrachten. Op basis van de resultaten van de monitor maken school en bibliotheek afspraken over de invulling van het leesbevorderingsbeleid.
Expertise
De lees- mediaconsulent houdt zich actief bezig met leesbevorderingactiviteiten en ondersteunt de leerkrachten bij het aanleren van informatievaardigheden. Zoals het gericht leren zoeken naar benodigde informatie. Hierbij leert lees- mediaconsulent de kinderen ook hoe ze de betrouwbaarheid van informatie kunnen verifiëren. Daardoor breiden de kinderen hun bronnenkennis uit, waardoor ze informatie steeds beter op waarde leren te schatten.
Geïnteresseerd? Voor meer informatie over de Bibliotheek op School kan je contact opnemen met een van onze lees/mediacoaches Lilian Scholts en Mirelle Besselink.
Voor meer informatie lees de brochure:Daarom! de bibliotheek op school.