‘Wow... wat een mooie bieb!’

Gepubliceerd op: 17 april 2019 10:01

Licht en ruim. Met zitjes waar je lekker kunt lezen en een aparte afdeling voor de allerkleinsten. De nieuwe bibliotheek in Zevenaar is sinds maandag in bedrijf.

De nieuwe bibliotheek in de voormalige productiehal van sigarettenfabriek Turmac. © DG,,Wow... wat mooi!”, reageert een jeugdige bezoeker als hij via de voorlopige ingang aan de zijkant het gebouw binnenkomt. Aan de entree van de nieuwe bieb wordt gewerkt. ,,En er komen nog vloerkleden”, wijst Yvonne Kaats de Swart van Kunstwerk! de Liemers. ,,Plus een leestafel.”

De bibliotheek verhuisde van de Hooge Bongert naar de voormalige fabriekshal van sigarettenfabriek Turmac, aan de Kerkstraat. De originele vloer ligt er nog. ,,Voor veel mensen is dat pure nostalgie”, zegt Kaats de Swart. Op plaatsen waar stukken uit de vloer verdwenen waren, is een nieuwe toplaag aangebracht. ,,Je moet hier wel veilig kunnen lopen, bijvoorbeeld met een rollator”, vindt Willie Hoogstraten, medewerker van de bibliotheek.
VerwarmenNaar verwachting verhuizen na de zomer ook het Liemers Museum, de Volksuniversiteit en Filmhuis Zevenaar naar de Kerkstraat. ,,Hiernaast komt een horecagelegenheid”, wijst Kaats de Swart. ,,Straks kun je hier een dagje uit. Eerst naar het museum, dan naar de bieb, een hapje eten en tot slot een film of een lezing bij de Volksuniversiteit.”

Voorlopig wordt er nog hard gewerkt in de voormalige sigarettenfabriek. Eén nadeel: behaaglijk is het niet in de ruimte. De grote hal blijkt moeilijk te verwarmen. ,,Ook daar wordt nog aan gewerkt”, zegt Kaats de Swart en wijst op de verwarmingselementen aan het plafond.

Bron: www.degelderlander.nl