Nederland Leest

Gepubliceerd op: 14 november 2016 21:40

Ter gelegenheid van Nederland Leest (dit jaar het thema Democratie) staat van 29 november tot 13 december de Democratiefabriek in HAL 12 (Gemeentehuis) in Zevenaar. Van 14 t/m 19 december in de bibliotheek Zevenaar tijdens openingstijden. Bezoek ook de Superleeskring op zondag 18 december 12:00-15:00 uur.

De fabriek is een bijzondere tentoonstelling. Het is een interactieve, mobiele tentoonstelling waarin jongeren van 10 tot 18 jaar democratie kunnen onderzoeken en oefenen met machines, apparaten en gereedschappen. In de fabriek gaat het over democratie en wat er zou kunnen gebeuren als er geen democratie zou zijn, zoals in de Tweede Wereldoorlog. Gaandeweg komen de bezoekers er achter dat de tentoonstelling eigenlijk over henzelf gaat, over eigen normen, houding en gedrag en maatschappelijke standpunten. Alles is gericht op actief burgerschap. Na afloop kan iedereen thuis of op school een persoonlijk certificaat printen! Dit is gebaseerd op de keuzes die in de Democratiefabriek zijn gemaakt.

Groepen 7 en 8 van de basisscholen in Zevenaar en groepen 4 van het VMBO van het Liemers College gaan deze interactieve tentoonstelling op inschrijving te bezoeken.
Van 14 t/m 19 december is de Democratiefabriek in de bibliotheek Zevenaar tijdens openingstijden te bezoeken. Deelnemers aan de Superleeskring kunnen deze tentoonstelling bezoeken op 16 december 2016 van 12:00 – 15:00 uur in de bibliotheek Zevenaar.

De bezoekers maken keuzes, voeren opdrachten uit en toetsen hun mening. De fabriekssfeer wordt ondersteund met licht- en geluidseffecten. De ervaring heeft geleerd dat de kinderen, jongeren en volwassenen zeer geconcentreerd en met groot plezier werken in de fabriek. Zeker vanwege de praktische, zelfcorrigerende opdrachten. De bezoekers krijgen regelmatig respons door het bedienen van `machines`. Ze worden beloond voor hun keuze. Een fout wordt vaak humoristisch beantwoord of de machine is zo uitdagend dat die uitnodigt tot een nieuwe poging.

De Democratiefabriek is ontwikkeld door St. Vredeseducatie en in samenwerking geïnitieerd door Huis van de Jeugd, dat bestaat uit Scouting Gelderland, Lava, bureau voor jeugdwerk, opvoeding en onderwijs en In-Spe, organisatie voor jongeren, dialoog en politiek. In de gemeente Zevenaar is de organisatie in handen van Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers.

Inschrijven voor de Superleeskring kan bij de balies van de bibliotheek.
Deelname € 2,50 per persoon