Veilig online in tijden van corona

Gepubliceerd op: 4 april 2020 11:56

Er is tijdens de coronacrisis veel nepnieuws in omloop. Met deze tips kun je het échte nieuws van het nepnieuws onderscheiden. Lees je iets zorgwekkends via Facebook, via Whatsapp of hoor je het misschien van een familielid of buurvrouw? Wees kritisch voordat je het deelt met anderen. Er zijn veel nepberichten in omloop in de hoop dat je er op klikt. Dat is niet allemaal expres. Veel mensen zijn bang en delen vaak nieuws zonder het te checken. Verder proberen criminelen een slaatje te slaan uit de coronacrisis door phishingmails en computervirussen te verspreiden. Via nepwebshops wordt van alles aangeboden, zoals mondkapjes en handgel.

Pas op met klikken
Klik niet zo maar op een bericht op social media of in je mailbox, maar ga naar de site van je bank of naar sites van betrouwbare webshops. Je kan ook het bedrijf of de bank bellen om te checken of het bericht klopt.

Pas op met delen
Nepnieuws kan, zeker rondom gezondheidsthema’s, zeer gevaarlijk zijn. Deel daarom nooit zomaar een bericht dat je ontvangt. Er worden bijvoorbeeld veel nepberichten gedeeld over producten die je zou moeten eten of gebruiken om beter beschermd te zijn tegen het coronavirus. Hierdoor kunnen mensen ten onrechte denken dat ze goed beschermd zijn. Haal informatie van betrouwbare websites

Check vooral betrouwbare websites op nieuws over Corona, zoals:

Of haal je nieuws uit kranten. Verder heeft de Consumentenbond een goede site over oplichting in Coronatijd.

Check zelf het nieuwsbericht
Nieuws checken kan bijvoorbeeld door de HALT-methode te volgen. Dit is een methode ontwikkeld door Nieuwscheckers (studenten van de universiteit Leiden). De HALT-controle gebeurt volgens vier stappen:

  1. Ho!
  2. Analyseer de bron
  3. Lokaliseer betere berichtgeving
  4. Traceer originele context

Door deze stappen toe te passen leer je kritisch naar de bron te kijken en te zoeken naar andere nieuwsberichten die het bericht bevestigen. Op de website van de Nieuwscheckers krijg je precies uitgelegd hoe dit moet. 

Doe de test
Benieuwd hoe goed je bent in het herkennen van nepnieuws? Doe deze quiz van schrijfster Maria Genova om te kijken hoe veilig je bent.